Скажи, чим ти харчуєшся, і я скажу, хто ти. Якщо страви твоїх предків називалися «саламаха», «тетеря», «щерба», «узвар», «борщ», то ти українець, козацького роду. Цього року наш пошуковий загін «Патріот» досліджував кухню козаків Лубенської сотні сільської, способу приготування борщу і каші, особливостей харчування козаків у військовий та мирний часи.
За допомогою представників ВІГ «Піхотинець» Мисника В.В. та Дробота М.Г. нам вдалося провести реконструкцію приготування борщу та шпундри, які вживали козаки Лубенської сотні сільської у XVII столітті.
В процесі роботи учні спілкувалися із старожилами с. Калайдинці, етнографом і краєзнавцем Підтоптаним П.Д., волонтерами БФ «MELEK» та проєкту «Наша каша». Пошуківці зібрали рецепти та створили власні, з’ясували, яких змін зазнали українські страви у зв’язку із війною, систематизували зібрані матеріали І зараз презентуємо підбірку цікавих рецептів починаючи від середини XVII століття до сучасності.
1 2 photo 2023-12-22 09-16-21