Є багато моркви



Користь від вживання моркви та протипоказання. Як правильно їсти овоч і в яких кількостях?



Морква – помаранчевий овоч, який використовується у всіх кухнях світу. Її додають у різні види плову, в м'ясні та овочеві рагу, супи та салати.



У багатьох країнах цей корисний коренеплід використовують при приготуванні різноманітних десертів: пирогів, пудингів та соків.



Вважається, що цей продукт був відомий ще давнім грекам, і в ті давні часи морква, як дорогі ласощі, подавалася до святкового столу. У цій статті докладно розглянемо особливості вживання моркви до раціону.



У якому вигляді овоч найкраще засвоюється?



Як правильно їсти морквину для користі? Для того, щоб сира морква краще засвоювалася, її вживають із жирами. Найчастіше це салати з додаванням сметани чи оливкової олії. Любителі свіжого морквяного соку додають до нього одну чайну ложку вершків або молока, для того, щоб організм засвоїв цей напій повністю.



Останні дослідження британських учених показали, що деякі овочі та морква, у тому числі, у вареному вигляді приносять організму набагато більше користі, ніж сирі.



Варена морква дуже корисна і засвоюється організмом значно швидше, ніж сира. Корисні речовини під час термічної обробки майже повністю зберігаються, а кількість антиоксидантів підвищується в 3 рази.



За вмістом бета – каротину у вареному коренеплоді, серед інших овочів, немає рівних, і засвоюється він у 5 разів краще, ніж із сирої моркви. Відварений коренеплід легше перетравлюється, навіть при нагріванні в ньому зменшується кількість аскорбінової кислоти, харчових волокон клітковини, ліпідів і білків.



Людям, які мають різні захворювання травної системи краще вживати овоч у відвареному вигляді.

Скільки моркви можна їсти за день?



Скільки ж потрібно моркви вживати за день? Вважається, що добова норма споживання моркви становить 2-3 штуки для дорослої людини або 200 грн. на день. Малюкам можна давати морквяний сік по крапельках, і те, починаючи з шести місяців.



Щоденне вживання моркви заповнює наш організм вітамінами та мікроелементами., захищаючи від багатьох хвороб. У період авітамінозу він допомагає підвищити імунітет, а в зимовий час є відмінною профілактикою від застуд.



Наслідки



Надмірне вживання



Чи можна їсти багато моркви і що буде, якщо вживати у великій кількості? Морква, як і будь-який інший продукт, може, крім користі, завдати організму шкоди. Тому не рекомендується приймати її у великій кількості. Щоденне надмірне вживання цього коренеплоду може призвести до неприємних наслідків – головний біль, млявість, нудота і блювання. У деяких випадках навіть звертатися до спеціальної терапії.



Зовнішні ознаки передозування проявляються у зміні кольору шкіри, яка набуває жовтого відтінку, а також пожовклі рогівки очей та лунки нігтів.



Недостатнє вживання



Недостатнє вживання овочів негативно впливає на організм. Адже в цьому випадку людина недоотримує необхідну кількість мікроелементів і вітамінів, вмістом яких багатий помаранчевий коренеплід. В результаті послаблюється імунна система, що призводить до зниження захисних функцій організму.



Все це у свою чергу негативно відбивається на роботі шлунково-кишкового тракту, а також на серці та судинах, може підвищитися тиск та рівень цукру в крові.



Що буде, якщо їсти щодня?



Ви їсте овоч щодня: чи можна їсти моркву у таких кількостях? Вважається, що щоденне вживання моркви в кількості двох штук, знижує рівень холестерину і ризик розвитку інсультів. Помаранчевий овоч підвищує імунітет, нормалізує обмін речовин, а завдяки дуже високому вмісту антиоксидантів, знижує ризик виникнення ракових пухлин, запобігає появі каменів у нирках.



Люди, які вживають моркву щодня мають міцне здоров'я та гарний колір обличчя.



Протипоказання



Морква протипоказана людям, які мають такі захворювання, як:





  • панкреатит;


  • виразка шлунка;


  • гастрит;


  • розлади у роботі кишечника;


  • так само індивідуальну непереносимість та алергічні реакції.




У давнину моркву вирощували в основному заради бадилля і насіння, а пізніше її почали вживати в їжу і застосовувати в медичних цілях. Елліни вірили, що поїдання моркви допоможе людині знайти своє кохання.



Корисне відео



Пропонуємо подивитися відео про користь моркви та запобіжні заходи при її вживанні:



Кому не можна їсти морквину - коментар дієтолога



За словами спеціалістки-дієтолога, морква корисна для шкіри, серцево-судинної системи, зручна при схудненні, проте протипоказана при хворобах печінки.



За певних видів захворювань не варто вживати моркву. Про це лікар-дієтолог Ольга Корабльова розповіла у коментарі порталу РИА Новости.



За словами фахівця, морква корисна для шкіри, серцево-судинної системи, зручна при схудненні, проте протипоказана при хворобах печінки.



"Якщо орган нездоровий, то він не може засвоїти каротин. Серед протипоказань також виразкова хвороба шлунка або кишечника та ентерит, тобто запалення стінок тонкої кишки", - заявила Корабльова.



Як каже дієтолог, моркву потрібно вибирати дуже ретельно.



"При виборі моркви потрібно мати на увазі, що вона не повинна бути м'якою і бугристою, а також мати плям і тріщин (це означає, що у неї зіпсована середина). Якщо бадилля занадто густе, то, швидше за все, коренеплід виявиться твердим", - Порадила лікар-дієтолог.



Нагадаємо, раніше повідомлялося про те, що відомий педіатр та телеведучий Євген Комаровський заявляв - морква корисна не лише для зору.



В одній порції моркви (одна середня морква або ½ нарізаної чашки) міститься більше 200% середньодобової рекомендованої кількості вітаміну А, поділився лікар в Instagram.



Медик додав, що цей коренеплід також має протизапальні властивості.



Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.



Що трапиться якщо є занадто багато моркви щодня



У раціоні людини має бути багато овочів, зокрема і морквина. Вона має велику кількість корисних властивостей, цінних для людського організму якостей. Морква чудово засвоюється і дарує нам вітаміни, поживні речовини. Але, як і будь-який інший продукт, морква здатна завдати шкоди, якщо вживати її вище за добову норму. У нашій статті ми розповімо про те, що станеться, якщо є багато моркви щодня, як це може вплинути на організм людини.



Скільки можна їсти моркви на день



Щоденна норма споживання овочів становить орієнтовно 3-4 середні коренеплоди. Також необхідно враховувати особисті переваги, відчуття та вплив моркви на самопочуття.



Наслідки переїдання моркви



Щодо будь-якого продукту переїдання може негативно позначитися на самопочутті. Це стосується і морквини. Надмірне переїдання коренеплоду може призвести до передозування вітаміну А, що позначиться на кольорі шкірного покриву. Тіло може набути жовтого або помаранчевого відтінку. Особливо це помітно, якщо моркви переїла дитина.



Але, заради справедливості, варто відзначити, що це не дуже небезпечно, просто жовтуватий колір шкіри виглядає не естетично, і може злякати. Тому, не варто їсти занадто багато моркви, навіть якщо овоч дуже подобається, просто дотримуйтесь норми вживання.



Морквина також може завдати шкоди у випадках:





  • Гастрита, виразки;


  • Хронічні хвороби травних органів;


  • Обмежити вживання моркви потрібно, якщо погано працюють нирки. Овочі взагалі можна виключити з раціону, тому що він містить багато калію. Його надлишок негативно впливають працювати нирок;


  • Якщо випити багато морквяного соку може виникнути нудота, запаморочення, млявість та сонливість;


  • Шкідлива морква при слабкому кишечнику. В овочі багато клітковини, а вона здатна його надто навантажити, спровокувати дискомфорт;


  • Морквяне насіння є сильним алергеном і може викликати нездужання.




Купуючи моркву в магазині, зверніть увагу на її зовнішні характеристики. Плід повинен бути щільним, а не млявим, без гнилі та плісняви. Поцікавтеся у продавця, де був вирощений коренеплід. Якщо його завезли з екологічно забрудненої місцевості, не купуйте моркву, бо вона може завдати шкоди організму.



Морква – це смачний та корисний овоч, який є складовою багатьох страв. Головне, дотримуватись норми його споживання, щоб він завжди приносив користь.

Схожі записи