Імбир в'ялений користь та шкода



Імбир: корисні властивості, протипоказання



Імбир лікарський або звичайний (Zīngiber officināle) - багаторічна рослина із сімейства Імбирні. У дикому вигляді зростає у країнах з теплим та м'яким кліматом: Австралії, Індонезії, Південної Азії, Барбадосі та Індії. У промислових масштабах культивується у Китаї та Південно-Східній Азії.



На батьківщині імбир використовують із лікувальною метою дуже давно. Європейці дізналися про лікувальні властивості імбиру лише в середньовіччі, у розпал чуми, проти чого він довго й використовувався. В даний час імбир використовується в кулінарії, а також офіційної та народної медицини. Імбир відтіняє смак рибних та м'ясних страв, є традиційною закускою до японських суші, додається у випічку, соуси та напої. У будь-якому магазині можна купити свіже або мариноване коріння імбиру, а також продукт у сушеному, меленому вигляді у відділі спецій.



Розглянемо, у чому полягає користь імбиру для здоров'я, а також у яких випадках рослина завдає шкоди.



Хімічний склад



У складі кореневища виявлено близько 400 біологічно активних компонентів, більшість з них – в ефірній олії:





  • Терпени (зингіберени, сесквітерпени, камфен, бісаболен, цинеол, борнеол);


  • Органічний спирт (ліналоол);


  • Альдегіди (цитраль та ін), що мають протизапальні, антисептичні, антигіпертензивні властивості.




У хімічному складі імбирного кореня:





  • вітамін С, групи В, А, К, РР;


  • мінеральні речовини: цинк, кремній, селен, магній, солі кальцію, хром, фосфор, калій, германій, марганець, залізо, хром;


  • незамінні амінокислоти: метіонін, лізин, триптофан, фенілаланін, валін, лейцин, метіонін, ізолейцин, гістидин, треонін та аргінін;


  • аспарагін;


  • олеїнова, лінолева, нікотинова та каприлова кислоти;


  • гінгерол.




На батьківщині зростання вважається природним антиоксидантом.



Калорійність свіжого кореня: 80 ккал на 100 гр. продукту.



Користь імбиру



Лікувальні властивості кореня імбиру роблять його унікальним продуктом, що надає комплексну позитивну дію на здоров'я:





  • має протизапальні, протимікробні, противірусні та імуностимулюючі властивості;


  • має відхаркувальну дію;


  • має потогінний, зігріваючий ефект;


  • прискорює кровообіг. у т.ч., мозкове;


  • розріджує кров;


  • зміцнює судини;


  • приводить організм у тонус;


  • активує обмін речовин;


  • сприяє нормалізації жирового та холестеринового обміну;


  • покращує апетит та роботу травної системи;


  • усуває блювання;


  • покращує пам'ять та гостроту зору;


  • посилює стійкість організму у стресових ситуаціях;


  • усуває больовий синдром (особливо м'язові, суглобові та головні болі);


  • покращує тонус шкіри;


  • підвищує лібідо.




Використовується для лікування наступних захворювань:





  • ШКТ: гінгівіт, відрижка, нетравлення, метеоризм, поганий апетит, застійні процеси у кишечнику, глисти;


  • Захворювання органів дихання: ангіна, бронхіт, ГРВІ та інші захворювання, що супроводжуються кашлем;


  • ССС: підвищений холестерин крові, порушення кровообігу, знижений тиск;


  • Ендокринна система: дисфункція щитовидної залози, підвищений цукор крові;


  • Протиблювотні властивості рослини допомагають людям з морською хворобою, а також пацієнтам, які проходять лікування хіміотерапією та іншими сильнодіючими речовинами, побічним ефектом яких є блювання. Доведено, що кращого природного засобу морської хвороби немає.


  • Вважається профілактичним засобом проти новоутворень.




  • Користь для жінок




Імбир називають коренем молодості: регулярне вживання призводить до омолодження зовні та всередині. У давнину рослину використовували для лікування безпліддя та хворобливих менструацій. При вагітності допомагає полегшити ранкову нудоту, але має використовуватися лише з дозволу лікаря. Є потужним афродизіаком, який допомагає налагодити сексуальне життя. Корисний для волосся (при ламкості та випаданні).



Регулярне вживання імбиру допомагає покращити та підтримати потенцію, рекомендується в комплексному лікуванні запальних захворювань сечостатевої системи, в т.ч. простатиту. Завдяки великій кількості цинку у складі кореня покращується вироблення тестостерону. Як і для жінок, імбир є афродизіаком.



Він прискорює обмін речовин, активує кровообіг та перистальтику кишечника, що сприяє ефективному спалюванню калорій. Рекомендується додавати до висококалорійних страв.



Як вибрати, зберігати та заготовити імбир



Найсмачнішим і ароматнішим вважається імбир золотистого кольору, який постачається із країн сходу. Коріння з Африки має темніший колір. Купувати імбир краще у магазині: умови зберігання овочів на ринку не завжди відповідають вимогам.



Отже, на що звертати увагу при виборі коріння імбиру:





  • Щільність. Коріння має бути щільним, твердим, міцним, хрумтіти при надломі. Мляві, зморшкуваті та сухі екземпляри краще не брати;


  • Шкірка: гладка, блискуча;


  • Колір: світло-або виражено золотистий;


  • Розмір: чим більше корінь та кількість відгалужень, тим більше корисних речовин у ньому буде.




Деякі продавці, щоб продати старе коріння, обрізають зіпсовані місця.Якщо ви бачите екземпляри з кількома зрізами, не беріть їх. Імбир, що проріс, зовсім не придатний до вживання. Зате його можна посадити у горщик і виростити новий корінь. Купуючи сушений імбир або порошок з кореня, перевірте цілісність упаковки та термін придатності.



Перед вживанням імбир потрібно вимити під проточною водою, зняти тонкий шар шкірки, замочити у холодній воді на 60 хвилин.



Зберігати коріння імбиру можна трохи більше 10 днів. При тривалому зберіганні корінь починає в'янути. Його можна замочити у воді і таким чином «реанімувати», проте ароматним та пряним він уже не буде.



Коріння імбиру можна висушити: вимити, нарізати тонкими пелюстками, розкласти рівним шаром на пергаментний папір, на лист і поставити на сушити в духовку при температурі 50°С. Через 1-2 години можна збільшити до 70 градусів. Зберігати у скляних банках для спецій. Правильно висушений імбир зберігає користь нового кореня.



Ще один спосіб заготівлі – маринування. У традиційному рецепті використовують японський оцет су, який можна замінити яблучним. Корінь промити, очистити, натерти сіллю та поставити в холодильник на 4 години. Потім змити сіль, нарізати тонкими пелюстками, обдати окропом і остудити. Маринад готують із цукру, оцту та води у вільній пропорції, можна додати буряковий сік для надання кольору. Маринувати у холодильнику 3 доби.



Продукти та препарати з імбиру, які можна придбати в магазині чи аптеці





  • Сушений у цукрі або в'ялений у цукровому сиропі імбир – висококалорійний продукт (близько 300 Ккал за 100 гр. цукатів). Можна їсти в обмеженій кількості як корисні ласощі.


  • Маринований імбир.Це смачно, але не дуже корисно, особливо для людей із захворюваннями шлунково-кишкового тракту: маринад готується на основі рисового оцту.


  • Цукати із імбиру. Це пелюстки кореня, висушені у цукрі. Корисні ласощі для тих, хто не страждає на зайву вагу і підвищений цукор крові.


  • Імбир лікарський. Рослинна сировина для приготування напою. Продається в аптеках. Призначення – препарат, який покращує травлення.




Народні рецепти з імбиром



Чай з імбиром



Правильно заварений імбирний чай зберігає максимум корисних властивостей, властивих кореню. Це універсальний засіб, який допоможе при застуді, а також не захворіти в сезон на ГРВІ, тонізує, допомагає від низького тиску, зміцнює імунітет.





  • Температура води - 50-60 ° С;


  • Мед – замість цукру;


  • Листок м'яти та пару скибочки лимона – для покращення смакових властивостей та користі напою;


  • Для заварювання корінь ріжуть маленькими слайсами чи труть на тертці.




Приготування: свіжий корінь завбільшки 3-3,5 см (приблизно 100 г) очистити і нарізати. Лимон (1 ш.) промити і обдати окропом, нарізати тонкими скибочками. Імбир, лимон і м'яту покласти в чайник, залити 1,5 л гарячою кип'яченою водою (50-60 ° С), додати 2-3 чайні ложки меду. Укутати ковдрою чи теплим рушником і настояти близько години. Якщо є термос або термопот – краще заварювати чай у них, тоді не потрібно додатково укутувати.



Зустрічаються варіанти виготовлення імбирного напою на основі чорного, зеленого, квіткового чаю. Зелений чай з імбиром має потужні антиоксидантні властивості і особливо рекомендований жінкам. Для бадьорості та гарного настрою можна пити каву з імбиром: додавати пару пелюстків кореня до чашки з напоєм.



Чай з імбиром для схуднення



Для приготування добового обсягу знадобиться: вода – 2 літри, часник – 2 зубчики, корінь імбиру – 4 на 4 см. Закип'ятити воду, очистити корінь імбиру, натерти на тертці, часник - нарізати слайсами, скласти термос. Залити гарячою водою і настояти 60 хвилин. Процідити. Пити протягом дня.



Імбирно-лимонне варення



Імбир з медом та лимоном незамінний в осінньо-зимовий період: допомагає організму протистояти вірусній атаці, покращує тонус, настрій, позитивно діють на метаболізм, рекомендується для зміцнення імунітету.



Для приготування варення потрібно: 2 лимони, 200 гр. меду та 100 гр. корені імбиру. Корінь та лимон вимити, з імбиру видалити шкіру. Все нарізати шматочками та подрібнити в блендері або м'ясорубкою, додати мед. Приймати щодня натщесерце по 1-2 ч.л. щонайменше 1 місяця. Зберігати у холодильнику. Можна давати і дітям по 0,5 ч.л. на день, починаючи з 3 років, якщо немає алергії на компоненти.



У деяких рецептах можна зустріти четвертий компонент: часник (1 головка до зазначеного обсягу), але при проблемах із ШКТ така добавка буде зайвою. Можна додавати горіхи, сухофрукти.



Засіб від кашлю, а також для покращення здоров'я



Універсальний рецепт допомагає від кашлю, застуди, позитивно впливає на імунітет, надає противірусну дію. Взяти середній корінь імбиру, очистити його від шкірки, нарізувати|нарізати| маленькими шматочками, закип'ятити воду (1 л) і додати|добавляти| корінь туди. Вимкнути вогонь, настояти 5 хвилин, додати півлимона та 1 ст.л. меду, коли вода трохи охолоне. Приймати у теплому вигляді протягом дня.



Протикашльовий засіб з корицею



Кориця в поєднанні з імбиром і медом має протикашльову та протизапальну дію.Корицю можна додавати при заварюванні імбирного чаю, краще паличку, ніж порошок.



Лікування ясен та болі у горлі



Очистити шматочок кореня від шкірки, відрізати тонку скибочку і розсмоктати в роті. Коли припиниться пощипування, можна надкусити скибочку. Аналогічним чином можна позбутися зубного болю, приклавши шматочок кореня до хворого зуба.



Знеболюючий компрес



Натерти корінь імбиру на дрібній тертці і прикласти до болючої ділянки на 5-10 хвилин.



Лікування розладу кишечника



Для приготування засобу взяти йогурт без добавок, додати 100 мл охолодженої кип'яченої води, по щіпці сухого імбиру і мускатного горіха. Приймати протягом дня невеликими ковтками.



Лікування фурункульозу та захворювань шкіри



Взяти по 1 ч. л. сухого імбиру, порошку куркуми, перемішати і ввести невелику кількість води, необхідної до пастоподібного стану, та нанести на запалену ділянку.



Масляна витяжка



Універсальний засіб для лікування захворювань шкіри, масок для волосся, натирання суглобів, а також м'язових болях. Рекомендується при подагрі (втирати у хворі суглоби поза загостренням).



Взяти 30 грн. очищеного кореня імбиру, подрібнити на невеликій тертці, змішати зі 100 гр. персикової та оливкової олії. Залишити на 4 години настоюватися, процідити та зберігати в холодильнику.



Ванна з імбиром



Взяти 2 ст. сухого порошку, розвести у 2 літрах води, закип'ятити та додати у гарячу ванну. Допомагає зняти напругу, усунути м'язові та суглобові болі.



Засіб для покращення потенції



Чоловіки Сходу регулярно вживають корінь імбиру: додають у чай або жують шматочок кореня після їжі, завдяки чому можуть похвалитися чудовою потенцією.Рекомендується приймати імбир безпосередньо перед побаченням із жінкою. Норма – 2-3 тонкі скибочки або 1 ч.л. подрібненого в кашку кореня на добу.



Допомога при простатиті



Слід приготувати імбирну настойку: взяти 300 мл гарної горілки та 100 гр. подрібненого кореня, змішати і наполягти у темряві 14 днів. Приймати по 10 крапель протягом 2 тижнів.



Протипоказання



Лікувальні властивості імбиру не можна використовувати за наявності протипоказань:





  • Захворювання шлунково-кишкового тракту: гастрит та виразка шлунка, стоматит та інші пошкодження слизової оболонки порожнини рота, коліт, ентерит, гепатит С, харчовий рефлюкс, цироз печінки, панкреатит, калькульозний холецистит;


  • ЖКБ та МКЛ: можливе загострення;


  • Схильність до кровотеч;


  • Захворювання ССС: гіпертонія, стан після перенесених інсультів та інфарктів, серцево-судинна недостатність;


  • Підвищена температура тіла;


  • Індивідуальна нестерпність;


  • Дитячий вік віком до 3 років.




Перевищення рекомендованої норми призводить до нудоти та діареї. З обережністю застосовується при вагітності: напої на основі імбиру полегшують перебіг токсикозу, але можуть підвищити артеріальний тиск.



Поєднання з лікарськими препаратами





  • Не рекомендується поєднувати із препаратами, що знижують цукор крові;


  • Зменшує ефективність препаратів з антиаритмічною дією;


  • Не можна поєднувати з препаратами, що впливають на артеріальний тиск, роботу серця та розріджують кров.




11 доведених корисних властивостей імбиру для здоров'я



Імбир набув широкого поширення завдяки своїй користі здоров'ю людини, зокрема й у доказовій медицині. Він часто використовується для усунення диспепсичних розладів, порушень сну та проти респіраторних інфекцій.



За даними досліджень, імбир здатний знизити смертність від поширених серцево-судинних захворювань, покращити роботу травної, нервової та ендокринної систем. З огляду на регулярного вживання також знижується ризик розвитку інфекційних патологій, підвищується лібідо в чоловіків.



11 корисних властивостей



Нижче розглянуто 11 основних переваг імбиру, які визначають його корисні властивості щодо організму.



1. Багатий склад



Імбир виділяється серед інших рослин через наявність у своєму складі великої кількості вітамінів та мінеральних речовин.



100 г свіжого кореня імбиру містять всього 79 калорій, а також наступні компоненти:



Назва речовини Зміст у 100 грамах Відсоток від рекомендованої добової потреби
Вуглеводи 17,8 г 17,8 %
Білки 1,82 г 3 %
Жири 0,75 г 3 %
Харчові волокна 2 г 5 %
Фолієва кислота 11 мкг 3 %
Ніацін 0,75 мг 4,5 %
Пантотенова кислота 0,2 мг 4 %
Вітамін В6 0,16 мг 12 %
Вітамін С 5 мг 8 %
Вітамін Е 0,26 мг 1,5 %
Натрій 13 мг 1 %
Калій 415 мг 9 %
Кальцій 16 мг 1,6 %
Мідь 0,226 мг 25 %
Залізо 0,6 мг 7,5 %
Магній 43 мг 11 %
Марганець 0,229 мг 10 %
Фосфор 34 мг 5 %
Цинк 0,34 мг 3 %


Імбир має унікальний смак і аромат, часто використовується як приправа для безлічі страв.



Запах йому надає гінгерол - речовина, що визначає основний набір лікувальних властивостей рослини.



Вчені з Китаю довели, що гінгерол має виражену протизапальну та антиоксидантну дію, сприяє пригніченню хронічного запалення в стінці кишечника і перешкоджає розвитку злоякісних новоутворень у всіх органах (переважно в товстій кишці).



Імбир містить цінні поживні речовини, необхідні повноцінної роботи організму.Окремі компоненти (гінгерол) можуть навіть запобігти розвитку ракових захворювань.



2. Усунення нудоти



Нудота – вкрай неприємний суб'єктивний симптом, який зустрічається при багатьох патологіях.



Британські фахівці виявили, що імбир може використовуватися для усунення нудоти, спричиненої морською хворобою, хіміотерапією (у процесі лікування злоякісних новоутворень).



За даними вчених Таїланду, рослина усуває нудоту в післяопераційному періоді, яка обумовлена ​​дією знеболювальних засобів.



Також відзначається полегшення нудоти, яка є проявом токсикозу у вагітних. Всього 1-1,5 г рослини значно зменшують вираженість даного неприємного симптому.



Вживання імбиру – ефективний спосіб полегшення нудоти, спричиненої багатьма причинами.

3. Зменшення м'язових та суглобових болів



Імбир ефективно усуває біль у м'язах після активних фізичних навантажень.



Слід зазначити, що дія реалізується не відразу. Для досягнення позитивного ефекту необхідно приймати імбир протягом тривалого часу (щонайменше 5 діб).



Також доведено, що рослина, зважаючи на аналгезуючу дію, зменшує вираженість суглобових болів у хворих на остеоартроз, при якому має місце деструкція суглобових поверхонь.



Вживання імбиру пов'язане із зменшенням болів у м'язах на фоні активних фізичних навантажень, а також у суглобах за наявності остеоартрозу.



4. Зниження рівня цукру в крові



Іранські дослідження продемонстрували, що прийом 2 г порошку імбиру на добу на регулярній основі викликає зменшення концентрації глюкози в крові на 12%.



Також встановлено, що рослина знижує рівень глікованого гемоглобіну (HbA1c) у крові – маркера, що відображає вміст цукру в крові за останні 3 місяці. Значення цього показника в середньому опускається на 10% за 12 тижнів.



Вживання імбиру на постійній основі може бути ефективним засобом профілактики розвитку цукрового діабету II типу, який останніми роками вражає все більше і більше людей.



Імбир сприяє зниженню цукру в крові. Ефект має довгостроковий характер при регулярному вживанні.



5. Нормалізація роботи шлунка



Шлункова диспепсія – вкрай частий супутник великої кількості захворювань шлунка та дванадцятипалої кишки. Відхилення проявляється почуттям переповнення шлунка, болями та неприємними відчуттями в епігастральній ділянці.



В основі патогенезу патології лежить зниження моторно-евакуаційної функції шлунка, при якому просування їжі верхніми відділами травного апарату сповільнюється.



Доведено, що імбир підвищує швидкість просування їжі. При додаванні рослини до раціону швидкість спорожнення шлунка підвищується на 25%. Інші дослідження зафіксували зростання швидкості просування їжі на 50%.



Імбир корисний для шлунка, тому що прискорює спорожнення шлунка, що може бути корисним для усунення симптомів різних захворювань даного органу.



6. Зменшення виразності болю під час менструацій



Щонайменше 25% жінок відчувають біль під час менструацій.



Працівники Університету медичних наук імені Шахіда Бехешті (Іран) зазначають, що 1 г порошку імбиру на добу (прийом по 1 капсулі 250 мг 4 рази на день) значно знижує вираженість больового синдрому протягом перших 3 днів менструального циклу.



Важливо відзначити, що ефективність рослинного засобу можна порівняти з такими лікарськими препаратами, як ібупрофен або мефенамова кислота.



7. Корекція дисліпідемії



Високий рівень загального холестерину, а також його атерогенних фракцій (ЛПНЩ, ЛПДНЩ, ТАГ) – провідний фактор ризику розвитку смертельно небезпечних серцево-судинних захворювань (ішемічна хвороба серця та інфаркт міокарда, інсульт).



Зарубіжні дослідження показують, що вживання 3 г порошку імбиру на регулярній основі значно знижує концентрацію в крові загального холестерину, ТАГ, ЛПНГ, ЛПДНЩ.



Рослина також піднімає рівень «корисного» холестерину (ЛПЗЩ) у крові, який дуже важливий для стримування процесу утворення атеросклеротичних бляшок.



Імбир позитивно впливає на ліпідний профіль, знижуючи ризик розвитку фатальних серцево-судинних патологій.



8. Захист головного мозку



Окислювальний стрес та хронічне запалення – провідні причини старіння всього організму. На жаль, головний мозок одним із перших зустрічає «віковий» удар.



Роботи лівійських вчених вказують, що низка антиоксидантів та біологічно активних речовин, що містяться в імбирі, можуть інгібувати багато патологічних процесів, що виникають у центральних відділах нервової системи. Особлива ефективність наголошується на хворобі Альцгеймера.



На думку експертів із Таїланду, імбир покращує пам'ять та когнітивну сферу.



Велика роль приділяється рослині за нейропротективну активність. Імбир захищає головний мозок від будь-яких ішемічних ушкоджень, які можуть мати місце при інсульті, хронічній ішемії мозку, анемії, гострій серцевій недостатності тощо.



Імбир має значний потенціал для захисту головного мозку від різних пошкоджень і поліпшення його роботи.



9. Запобігання інфекційним захворюванням



Гінгерол має виражену антибактеріальну активність.



Пакистанські вчені встановили активність щодо кишкової палички, стафілококів, стрептококів, синьогнійної палички, клебсієли, пневмокока.



Корейські фахівці підкреслюють високу ефективність екстракту імбиру під час лікування запальних захворювань ясен.



Імбир має виражену антибактеріальну активність і допомагає організму боротися з безліччю найпоширеніших збудників інфекційно-запальних захворювань.



10. Імбир ефективний для схуднення



Гінгерол, що входить до складу імбиру, також сприяє схуднення.



Дія забезпечується рахунок прискорення обміну речовин, потреби якого потрібно дуже багато енергії. Вона генерується внаслідок розпаду клітин жирової тканини. Подібну інформацію наводять вчені з Кореї.



Також імбир сприяє швидкому наповненню шлунка, що спричиняє пригнічення центрів голоду в головному мозку та знижує активність споживання їжі на кілька годин.



Включення імбиру в раціон дозволяє швидше схуднути та підтримувати адекватну масу тіла.

11. Вплив на чоловіче здоров'я



Імбир дуже корисний для чоловіків.



Доведено, що він сприяє профілактиці раку простати – вкрай небезпечного захворювання, поширеність якого зростає з рекордними темпами.



Корінь рослини з давніх часів використовується як засіб для підвищення лібідо. За інформацією іранських фахівців, рослина підвищує приплив крові до статевих органів та сприятливо впливає на їхню роботу.



Рослина також може використовуватися для підвищення потенції тимчасово або довгостроково.



Імбир підвищує потенцію, лібідо та знижує ймовірність злоякісного переродження клітин передміхурової залози.



Шкода та протипоказання



Незважаючи на колосальні лікувальні властивості, в окремих ситуаціях імбир може завдати шкоди організму.



До основних протипоказань відносяться:





  1. Сечокам'яна хвороба. Ряд речовин, що є в імбирі, підвищують ризик утворення каменів у нирках за наявності вихідно порушеного обміну речовин.


  2. Зниження згортання крові. Не рекомендується вживати рослину за наявності захворювань, при яких страждає система згортання крові (гемофілія, хвороба Віллебранда), а також при лікуванні лікарськими препаратами, що «розріджують» кров (дезагреганти, антикоагулянти, тромболітики).




Найпоширенішими побічними реакціями є:





  1. Диспепсичні розлади. Виявляються у вигляді печії, хворобливості чи почутті дискомфорту в епігастральній ділянці, діареї. Пов'язані з надмірним прийомом.


  2. Алергічні реакції. Трапляються досить рідко.




З особливою обережністю слід ставитись до вживання рослини під час вагітності.З одного боку, імбир усуває низку вкрай неприємних проявів токсикозу, з іншого – підвищує ризик викидня та порушення нормального розвитку плоду (особливо на пізніх термінах вагітності).



Отже, перед включенням рослини до раціону при вагітності необхідно обов'язково проконсультуватися з лікарем!



Короткі відповіді на запитання



Нижче розглянуто найпоширеніші питання щодо вживання та використання імбиру.





  1. Застосування маринованого кореня. Маринований і консервований імбир так само корисний, як і свіжий, і використовується для зниження маси тіла, підвищення загальної витривалості та усунення нудоти.


  2. Застосування сухого кореня. Існує безліч способів застосування сушеного імбиру: приготування чаю, ванни (усувають втому в ногах та м'язові болі, ефективні при запальних захворюваннях ніг), аплікації (поліпшення обміну речовин на рівні шкіри, попередження утворення зморшок).


  3. Чи можна пити імбирний чай? Так! Він дуже корисний і зазвичай використовується для поліпшення здоров'я серцево-судинної системи (знижує рівень глюкози та холестерину в крові).


  4. Який імбир краще: червоний чи чорний? Найбільш цінним вважається червоний імбир.


  5. Чи варто пити настоянки та відвари? Так!Настойки і відвари імбиру мають загальнотонізуючу дію, що особливо важливо в період активних фізичних або розумових навантажень, а також підвищують імунітет.


  6. Властивості ефірної олії. Ефірна олія імбиру широко використовується в косметології: усунення зморшок, прискорення загоєння дефектів при герпетичній інфекції, усунення жирного блиску шкіри. Аромат ефірної олії підвищує настрій, ефективно бореться із депресією.




Висновок





  1. Таким чином, імбир містить безліч вітамінів, мінералів та інших біологічно активних речовин.


  2. Він нормалізує роботу серцево-судинної системи, знижує ризик розвитку цукрового діабету ІІ типу, злоякісних новоутворень, інфекційно-запальних захворювань.


  3. Імбир досить часто використовується як протизапальний і знеболюючий засіб. Також він знижує масу тіла та підвищує потенцію у чоловіків.


  4. Однак, до вживання рослини слід ставитись грамотно (особливо під час вагітності). Є ряд протипоказань та побічних ефектів.




Імбир: корисні властивості та протипоказання



Імбир – це продукт, який за останні роки став популярним та добре відомим. Практично всі знають, що він має лікувальні властивості, адже користь та шкода вже досить добре вивчені та доведені. У цій статті докладно розповімо, що є корінням імбиру, що це таке. Пояснимо, це фрукт чи овоч. А ще порадимо, як є імбир.



Опис рослини



Одне з найчастіших питань про продукт – це фрукт чи овоч? Імбир – це, з погляду науки ботаніки, кореневища, тобто підземні частини трав'янистих багаторічних рослин, які стосуються сімейства імбирних. До нього ж входять не менш відомі куркума та кардамон, а також галангал.



Наукова загальноприйнята назва походить з латинської – Zīngiber officināle. Найменування зазнавало кількох трансформацій, тому відстежити його етимологію непросто.Але деякі вчені вважають, що основа - shringavera або srngaveram. Це санскрит, а переклад може виглядати приблизно як «корінь, подібний до оленячих рогів».



Найцінніша частина рослини, яка вживається для харчування – це кореневища. Але є й надземні елементи – псевдостебла, які утворюються основами згорнутих основ зеленого листя. Самі листові платівки витягнуті, вузькі. Помилкові стебла мають висоту близько метра. На квітконосах невеликої довжини розташовуються зібрані в суцвіття-колоски квіти. Їх роздільно пелюсткові віночки складаються з жовто-жовтогарячих, червоних або фіолетових пелюсток. Плоди мають вигляд коробочок із трьома стулками.



Самі корені мають жовту, світло-коричневу або темно-бежеву поверхню. Усередині вони білі чи кремові. Відростки кореневища м'ясисті, розташовані переважно в одній площині, що формою нагадують товсті пальці.



Де росте імбирне коріння? Є думка, що батьківщина рослини – це регіони Приморської Південно-Східної Азії. Сьогодні у природі у дикому вигляді імбир не зустрічається. Його культивують та вирощують для продажу у країнах з переважно теплим, м'яким кліматом – в Австралії, Китаї, Нігерії, Бразилії, Індонезії, а також на Барбадосі та Ямайці.



Трохи історії



З'явився імбир багато років тому у регіонах Південно-Східної Азії. У період Середньовіччя ця дивовижна рослина була завезена до Європи. Вважається, що на європейську територію рослина потрапила завдяки продавцям спеціями.



Ще древні римляни та греки використовували імбир як ароматну пряність. У європейських країнах він застосовувався у народній медицині, наприклад, для профілактики чуми та інших тяжких хвороб.А купці складали легенди про те, що дивовижне коріння видобувається на самому краю світу і суворо охороняється жителями країни троглодитів. І такі байки ще більше підвищували і так чималу ціну імбиру. У шістнадцятому столітті коріння було завезено на територію Америки, де швидко набули широкого поширення. У тому столітті з'явилися перші згадки про імбирі і Русі. Автор «Домобуду» радили використовувати «інбір» із пряною патокою для консервації шкірки кавунів.



Але перші згадки з'явилися набагато раніше. Про імбир писали ще учні та послідовники Конфуція. У працях говориться, що філософ коріння вживав при кожному прийомі їжі. У п'ятому столітті ченці розповідали, що на китайських кораблях горщики з імбиром поширювалися для боротьби з цингою.



У Середземномор'ї коріння було завезено арабами. У 150 року йшлося у тому, що вирощування імбиру тоді зосереджувалося на Цейлоні. У Римську імперію рослину почали імпортувати як лікарський дорогий засіб, доступний виключно заможним людям. Консервований та свіжий імбир доставлявся також до Європи, починаючи із середньовіччя.



Харчова цінність імбиру, його хімічний склад



Хімічний склад складний і різноманітний. У ньому виявлено близько чотирьох сотень різних речовин та сполук. Їх набір залежить від географії проростання, умов вирощування, характеристик ґрунту, періоду збирання врожаю та дотримання правил зберігання.



До складу входять сесквітерпены, цинеол, цитраль, шогаол, лимонен, камфен, зингерон, гінгерол, фарнезен, куркумен, аргінін, треонін, валін та інші амінокислоти, гераніаль, борнеол, терпентин, мідь, магній, марганец селен, кремній, кальцій, фосфор, хром, аскорбінова кислота, вітаміни групи В.



Сто грамів нового імбиру мають низьку калорійність - всього 80 ккал. Більшою мірою корінь складається з води: її маса сягає 75-79 р. Вміст вуглеводів – 15,8 р. Є у складі й білок рослинного походження – 1,8 грама. Жиру в імбирі дуже мало – не більше 0,8 г. Клітковина корінь містить 2 грами.



Смакові та ароматичні якості



Смак імбиру залежить від його сорту та стану. Він може змінюватись від освіжаюче-цитрусового або лимонного до насичено-пряного, гострого. Свіжий імбир має смак яскравіший, виразніший. У сушеному вигляді смакові нотки дещо притуплюються, стають м'якшими та збалансованими. Аромат специфічний, відомий, іноді має відтінки трав, цитрусових фруктів.



Шкода та користь імбиру: за і проти



З чого імбир набув такої популярності? Його користь та шкода добре відомі багатьом людям завдяки науковим дослідженням та багаторічному досвіду використання такого продукту. Нижче розглянемо всі корисні властивості кореня, а також запобіжні заходи при його вживанні.



Користь



Корисні властивості імбиру обумовлені багатим, унікальним складом. У ньому містяться численні активні речовини, які покращують стан здоров'я та нормалізують роботу різних систем організму.








  • Нормалізація травлення. Імбир позбавляє здуття живота та метеоризму, прискорює травні процеси та сприяє кращому засвоєнню їжі.


  • Протизапальна дія. Корінь можна використовувати при запальних захворюваннях ротової порожнини, глотки.


  • Жарознижувальний ефект. Імбирний чай рекомендують пити при підвищеній температурі (але не більше 38 градусів), гарячковому стані при застудах.


  • Антибактеріальний вплив. Користь для організму полягає у допомозі у боротьбі з патогенними мікроорганізмами.


  • Прискорення одужання при застудних захворюваннях. Це зумовлено потогінним, зміцнюючим, протизапальним ефектом.


  • Рекомендується вживання імбиру для полегшення м'язових, головних, менструальних болів у жінок.


  • Поліпшення функціонування серця, судин.


  • Усунення сильної нудоти, що виникає під час вагітності, після проходження сеансів хіміотерапії, після перенесених інтоксикацій.


  • Підвищення загального тонусу, зміцнення імунітету. Імбир допомагає справлятися з хронічною втомою, надає енергії, посилює захисний бар'єр організму.


  • Заспокійливий ефект. Імбир покращує роботу клітин нервової системи, допомагає справлятися з наслідками стресів.


  • Зниження ризиків хвороб крові завдяки нормалізації її складу.


  • Виведення шлаків, токсинів, комплексне очищення організму.


  • Прискорення метаболізму, рахунок якого нормалізується вага.


  • Зміцнення суглобів, покращення функціонування опорно-рухового апарату.


  • Допомога у терапії хвороб верхніх дихальних шляхів.


  • Лікування дерматологічних захворювань, прискорення процесу загоєння ран (при зовнішньому місцевому застосуванні).




Можлива шкода








  • високий рівень артеріального тиску;


  • гостра серцева недостатність;


  • ішемічна хвороба;


  • патології печінки;


  • жовчнокам'яна хвороба;


  • загострення хвороб шлунка, кишечника - коліту, виразки, гастриту (корінь викликає подразнення слизових стінок органів ШКТ);


  • температура тіла вище 38-39 градусів (імбир у деяких випадках призводить до ще більшого підвищення);


  • геморой, важкий ступінь варикозного розширення вен;


  • період лактації;


  • алергія на продукт;


  • перенесені інсульти, інфаркти;


  • вагітність (допускається вживання з обережністю після консультації лікаря).




Правила вибору та умови зберігання



Перед тим, як вживати імбир, потрібно навчитися його правильно вибирати. Знайти його можна в різних магазинах, і при покупці звертайте увагу на термін придатності, зовнішній вигляд, відсутність пошкоджень, цілісність шкірки. Маринований корінь може мати білий або рожевий колір. Маринад прозорий, без каламутності.



Зберігати продукт краще в холодильнику, де він не змінює своїх властивостей протягом періоду до місяця. При кімнатній температурі імбир зберігається менше одного або два тижні. Вологість не повинна бути надто високою.



Використання в кулінарії








  • випічку: кекси, тістечка, торти, пряники, печива, мафіни, хліб;


  • напої: квас, лимонади, чай, збитень, коктейлі, смузі, настоянки, лікери, пиво;


  • соуси до м'яса, птиці, овочів, риби;


  • багатокомпонентні приправи, пряні суміші (зазвичай використовують мелений сухий імбир у вигляді порошку);


  • гарячі м'ясні та рибні страви;


  • гарніри із овочів;


  • джеми, желе, варення, десерти.




Прості рецепти з імбиром








  • Чай. Щоб приготувати його, наріжте або натріть 70 г свіжого кореня тонкими скибочками (очистіть його попередньо). Поріжте на часточки половину лимона. Складіть ці інгредієнти та ложку листового чаю в чайник для заварювання, налийте гарячу воду. Дайте напою настоятися, за смаком додайте мед.Також можна використовувати корицю або будь-яку пряність, яку ви особливо любите.


  • Маринований імбир. Поріжте корінь у кількості 200-250 г дуже тонко, на годину засипте сіллю для виділення соку, потім промийте. Змішайте 0,5 л підігрітої до 70-80℃ води, столову ложку цукру, стільки ж 9% оцту, чайну ложку солі. Цим маринадом заливайте слайси імбиру, відправляйте закриту ємність на добу холодильник.


  • Цукрові цукати. Щоб отримати їх, 300 г імбиру наріжте кубиками, відварюйте десять хвилин, зливайте надлишки рідини. Далі варіть корінь у сиропі з 450-500 мл води та десяти столових ложок цукру. Через 40-50 хвилин варіння кубики набудуть прозорості. Викладайте їх на силіконовий килимок або пергамент і залишайте до застигання та кристалізації поверхні.




Імбир у різних національних кухнях світу



Як вживати імбир, знають мешканці різних країн. Продукт використовують у багатьох національних кухнях світу. В одних куточках землі вживають імбир як прянощі або пікантну приправу, в інших додають у напої, у третіх використовують у традиційних основних стравах.



Імбир у свіжому та сушеному вигляді застосовують у Великій Британії, північних країнах Африки, в Індії, Японії, Китаї, Північній Америці. Індійці додають імбир у каррі та інші приправи, гарячі страви. Японці часто їдять маринований корінь, поєднуючи його із суші, ролами. Китайці у несолодких стравах комбінують імбир із часником, готують його у сиропі, зацукрують. У Європі прийнято вводити корінь у випічку, додавати до м'яса, птиці.



Цікаво знати: цікаві факти про імбир








  • У чотирнадцятому столітті в Англії за вартістю один фунт кореня імбиру дорівнював одній цілій вівці.


  • Є різні сорти імбиру.Наприклад, барбадоський має насичений темний, майже чорний колір м'якоті та яскравіший аромат. А деякі сорти пахнуть дуже незвичайно – апельсинами чи травою. Коріння, що росте на острові Фіджі, багате на олеорезин: дане ефірне масло надає цікавого запаху.


  • Колись давно фінікійські торговці у Північній Індії приймали імбир як валюту. А коли всі оцінили смак цієї своєрідної «грошової одиниці», її почали продавати за величезні гроші.


  • Квітникари використовують імбир для прикраси оранжерей та садів. І завдяки незвичайному екзотичному вигляду наземні частини справді роблять рослину декоративною.


  • Імбир можна вирощувати і в Росії, але тільки в регіонах із теплим, м'яким кліматом, схожим на тропічний. Також можливе вирощування у домашніх умовах.


  • Смак стає гострим та пряним лише після досягнення потрібного ступеня зрілості. Так, у Таїланді період збору імбиру – це досить прохолодний сезон, що триває з листопада до березня.


  • Прибрати характерну гіркоту та гостроту у смаку імбиру можна різними способами. Найефективніша порада – термічна обробка, наприклад обсмажування, варіння протягом недовгого часу. Також зробити імбир менш пекучим можна за допомогою маринаду з додаванням цукру та рисового оцту. Інший варіант – вимочування кореня у холодній воді протягом кількох днів. А щоб трохи забрати гостроту, залишивши пікантність, можна обдати імбир окропом.


  • При заморожуванні практично вся користь імбиру зберігається. Крім того, продовжуються терміни зберігання.


  • Імбир використовують у кулінарії, а й у косметології. Він входить до складу сумішей для обгортання тіла, масок для обличчя. Вважається, що такі засоби мають омолоджуючий ефект і добре живлять.


  • Одні з популярних та улюблених багатьма ласощів – це імбирні пряники. Кажуть, що вперше їх спекли в англійському місті Макет Дрейтон, але насправді випічку з імбиром готували ще у Стародавньому Єгипті, коли там мешкали фараони.




Але щоб отримати максимум користі для організму людини, насолодитися ароматом і смаком, важливо набувати якісного імбиру: сушеного, маринованого або свіжого. Тільки в такому випадку можна отримувати чудові результати приготування страв та зміцнювати здоров'я.

Схожі записи