DSC00214k DSC00238k

 Чимало по-справжньому дивовижних, радісних свят розпочинається на Україні з настанням зими. Поміж них і День Андрія Первозванного, яке припадає на 13 грудня (29 листопада за старим стилем). Саме з ним пов’язані чисельні  обрядові дійства, звичаї та повір’я нашого народу.

  Так у ніч з 12 на 13 число молодь збиралась в оселі однієї із старших жінок села, де разом випікали святковий корж – Калиту. Крім того таке дійство супроводжувалось ворожінням дівчат: киданням чобіт через ворота  із заплющеними очима, щоб дізнатися з якого боку очікувати на нареченого, виливанням гарячого воску на воду, підслуховуванням чужих розмов під вікнами сусідів і т.п.

     До усіх цих самобутніх  звичаїв українського народу  долучилися й учні нашої школи, ставши учасниками давнього обрядового дійства -  кусання Калити. Його інсценізацію у переддень 13 грудня підготували юні артисти 8 класу  для своїх шкільних друзів. Зокрема ведучі Ю.Нечипоренко та А. Немеш нагадали про історію та походження свята, а більш детально зупинилися на обряді «кусання Калити», який майстерно демонстрували: в образі пана Коцюбинського – Я.Андреєв та пана Калитинського – О. Підтоптаний.  До того ж можливість скуштувати запашний символ цього  дійства мали і учні 1 класу, які також із захопленням спостерігали за всім, що відбувається на сцені.

      А щирі українські дівчата В. Гнатуша та В. Даниленко пригостили вчителів та учнів символічною калитою – запашними бубликами, прикрашеними яскравими стрічками. Отримав свій святковий гостинець директор школи С.І.Мисник, палкий прихильник національних традицій та обрядів. Сергій Іванович дав схвальну оцінку акторським здібностям учнів 8 класу та наголосив на важливості  збереження народних  святкових звичаїв. 

DSC00220k  DSC00222k  DSC00226k

 
Поділись новиною з друзями в соціальних мережах: